Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the td-cloud-library domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u1774468/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Avrupa Birliği Nedir ? Avrupa Birliği Hakkında Bilgi - Akademik Paradigma | Uluslararası İlişkiler
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'excellent_impossible' not found or invalid function name in /home/u1774468/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Avrupa Birliği Nedir ? Avrupa Birliği Hakkında Bilgi

Date:

Avrupa Birliğinin temelinde bir ekonomik topluluktur. En temel politikası ise rekabettir. Günümüzde 28 üyeden oluşmaktadır. Avrupa birliği ülkelerine en son katılan devlet 1 Temmuz 2013 yılında Hırvatistandır.

Rekabet politikası 4 temel politika üzerine kurulmuştur.

1 Kişilerin serbest dolaşımı
2 Malların serbest dolaşımı
3 Hizmetin serbest dolaşımı
4 Sermayenin serbest dolaşımı

1951 yılında imzalanan Paris anlaşması ile Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda (Benelüx) devletleri arasında oluşturulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) bugünün Avrupa Birliğinin temelini oluşturmaktadır. Bu Fransız bürokrat olan Jean Monnet’a aittir. Ona göre yapılacak bir anlaşma ( Fransa ve Almanya arasında ) uzun vadede barışa katkı sağlayacaktır.

Benelüx ülkeleri: Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’dır.
1957 Roma antlaşması ile politikayı bütün ekonomik alana dağıtalım denilmiştir. Avrupa’yı ortak pazar olarak görelim ve 3. Ülkelere karşı ortak duvarları uygulayalım fikri ortaya atılmıştır.
1951 yılında imzalanan anlaşma ile sadece kömür çelik sektörlerini birleştirilmişti.  Fakat 1957 yılına geldiğimizde  Roma Antlaşması ile  bütün ekonomik sektörlerini birleştirmek,  bir topluluk oluşturulmak konuşulmuştur.  1957 yılında imzalanan iki farklı Roma Antlaşması ile kurulan Avrupa Ekonomik topluluğu ve EUROTOM (Avrupa Atom Enerjisi topluluğu) günümüzde Avrupa Birliği’nin temelini oluşturmaktadır.

Avrupa Birliği üyeleri;

1957 Roma Antlaşması: Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda
1973:  İngiltere,  Danimarka,  İrlanda ( Norveç’te üye olmuştur Fakat referandumla reddetti)
1981:  Yunanistan
1986:  ispanya, Portekiz
1995:  Avusturya, Finlandiya, İsveç
2004:  Polonya, Macaristan, Estonya, malta, Güney Kıbrıs Rum,
2007: Bulgaristan, Romanya
2013: Hırvatistan

Adaylar;

İzlanda, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk

1985 yılında 12 ülke Avrupa senedine imza atmaktadır. Bu anlaşmaya göre;

1 Ekonomik ve sosyal uyumun arttırılması
2 Ortak bir bilim ve teknoloji politikasının oluşturulması
3 Avrupa para sisteminin geliştirilmesi ( ECÜ)
4 Avrupa sosyal boyutunu oluşturulması ve çevre konusunda eşgüdümlü eylemlerde bulunulması

Avrupa nedir,  neresidir?

Genel kabul gören şey;  Rusya’nın dış kısmından Ural Dağları’nın kesen alanın batısına Avrupa denir.  Coğrafi olarak Azerbaycan,  Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’de   Avrupa’dadır.
Avrupa Birliği bir uluslararası örgüt değildir. Devletler kendi egemenlik yetkilerinin bir kısmını ( Avrupa Birliği kurucu Anlaşması’nda,  Avrupa Birliği’nin yetkili olduğu alanlarda;  genellikle ekonomik olan yetkileri)  Avrupa Birliğine devreder.  Bu andan itibaren Avrupa Birliği’nin kurumlarının aldığı kararlara  o devletlerin kararlara uyma zorunluluğu olur. Devletler bu kararlara uymazsa Avrupa Birliği’nin uyarma zorunluluğu ortaya çıkar.
Avrupa Birliği dünyadaki diğer entegrasyonları göre kendine özgü bir yapısı vardır.  Pek çok konu ile ilgilenen bir örgüttür.  Karar alma süreçlerinde de  diğer örgütlerden ayrılır.  Uluslar üstü  kararlar almaktadır.
Avrupa Birliği,  28 üye devletten oluşmaktadır.  Belirli bir nitelikte oy çoğunluğuyla karar alınır.  Devletler egemenliklerinin bir kısmını Avrupa Birliği’ne devredenler.  Devletler kendi iç hukuk düzeninin Avrupa Birliği hukuk sistemine göre düzenlemek zorundadır.  Eğer hiç hukuk sistemini Avrupa Birliği’ne göre uyarlamazlarsa  Avrupa Birliği’nden atılmasına kadar gidebilir.  Avusturya Avrupa Birliği’nden atılma uyarısı almıştır.  Bunun nedeni aşırı milliyetçi bir başbakan seçilmiş ve Avrupa Birliği insan haklarına aykırı  hareketler sergilemiştir.  Avrupa Birliği Bundan dolayı Avusturya’ya uyarı vermiş ve başbakan istifa etmiştir.  Avrupa Birliği komisyonuna göre en büyük suç milliyetçiliktir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Devlet Adamlığı Bilimi (Kitap Analizi)

Jeopolitiğin Tanımı ve Kapsamı Jeopolitik, günümüzde giderek önemi artan bir...

Kızıldeniz Nerede

1869 yılında Süveyş kanalının açılmasıyla Kızıldeniz oldukça öneme sahip...

Riyazet Nedir ?

Riyazet Ne demek ?  Riyazet bir tasavvuf terimidir. Riyazet...

ORTADOĞU’NUN KANAYAN YARASI: FİLİSTİN

Binlerce yıldır paylaşılamayan , saatli bir bomba gibi her...