Hindistan Asya kıtasında bulunmaktadır. Yüzölçümü olarak dünyada yedinci, nüfus olarak ise ikinci sırada yer alan bir devlettir. Kuzeyinde Keşmir ve Çin, doğusunda Bangladeş ve Birmanya, kuzey doğusunda Nepal ve Bhutan, güney doğusunda Seylan, güneyinde Hint Okyanusu, kuzey batısında Pakistan bulunur. Ülkenin kapladığı alan 3.287.590 kilometredir. Başkenti Yeni Delhi’dir. M.Ö. 2000 yıllarında Himalayaları aşarak gelen Aryalılar, Hindistan’da sürecek bir hayat tarzının temelini atmışlardır.
Yoksullukla henüz baş edememiştir. Federalizmin içinde demokrasinin olduğu bir ülkedir. 1947’de İngiltere’den bağımsızlığını kazandı.
Hindistan; baharat ve ipek yolunu Anadolu’ya bağlar. Hindistan’dan gelen mallar bizim topraklarımız üzerinden Avrupa’ya gönderilmiş.
Hindistan’ı ilk sömürgeleştirenler Portekizli denizcilerdir. Fransızlar da coğrafi keşiflerden sonra ‘’Hindiçini’’bölgesini kontrol altına almışlardır. Yedi Yıl Savaşları’nda Fransa yeniliyor ve Hindistan İngiltere denetimine giriyor. 1763-147’e kadar İngiliz sömürgesi olarak kalıyor. Hintlilerin İngiliz sömürgeciliğine karşı direnişi Hindistan’da başlamadı. Güney Afrika’da başladı. Hintli işçiler G.Afrika’ya götürülüyor ve elmas madenlerinde çalıştırılıyordu. İşgücü sömürülüyordu. Gandhi halkı örgütledi. Pasif direnişle bunu sağladı. Aynı sivil itaatsizlik uygulamaları Hindistan’da başladı. Mahatma Gandhi ve M.Ali Cinnah Hindistan Müslümanları ile birlikte olmuştur. Pakistan, Hindistan’dan ayrılan Müslümanların devleti Bangladeş, 1970’de kuruldu.
Nehru başa geldikten sonra ekonomiyi sosyalist bir şekilde planladı. Nehru öldükten sonra liberal politikalar ülkeyi yönetmeye başladı. Daha sonra parti oy kaybetmeye başlayınca sosyalist yapıya geri dönülüyor.
Hindistan anayasası dünyanın en liberal anayasalarından biridir.
Ülkede egemen siyasi parti vardır: Milli Kongre Partisi. 1947’den sonra ülkedeki tüm seçimleri kazanmıştır.
Sosyal yapı – kast sisteminden oluşmaktadır. Bugün ise kast sistemine minimum düzeyde uyulur.
SİYASİ PARTİLER
Milli Kongre Partisi, egemen partidir. Janata Partisi ise muhalefet partidir. Hindistan Komünist Partisi; maoisttir, işçi sınıfı yoksa köylülerle devrim yapılabileceğini söyler.
YASAMA
İki meclisli bir yasama vardır. Asimetrik bir yapıdır. Halk meclisi 545 üyeden oluşur. Seçimle iş balına gelir. Daha fazla yetkiye sahiptir. Devletler konseyi ise federal bir yapıya sahiptir. Federe devletlerin yetkilerinin çok az olduğu devlettir. Atamayla iş başına gelirler.
YÜRÜTME
Cumhurbaşkanı, meclis seçer. Olağanüstü hal durumlarında kararlar çıkarabilir. Meclisin onayından geçmesi lazım. Başbakanın yetkileri de yüksektir.
YARGI
Dünyada yargı bağımsızlığının en üst seviyede olduğu ülkedir. Ülke içindeki tüm hâkimlerin oy hakkı vardır. Dış müdahaleye maruz kalmazlar. Yasama ve yürütmenin müdahalesi olmadan, siyasi baskılardan arındırılmış bir yapıdır. Anayasa 1947 tarihinden itibaren değişmemiş. Değiştirilmesi imkânsızdır.