Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

KIZILDENİZ’İN ÖNEMİ

Kızıldeniz, sahip olduğu turizm sektörü dışında pek bilinmese de, geçmişten bu yana ve günümüzde önemini korumaktadır. Konum olarak, doğusunda; Suudi Arabistan ve Yemen, batısında; Mısır ve Sudan, kuzeyinde; Ürdün ve güneyinde; Somali ile sınırı bulunmaktadır. Süveyş Kanalı ve Babül Mendep Boğazı’na açılan kapısı ile de büyük bir stratejik önem arz etmektedir.
1869’da açılan Süveyş Kanalı ile Akdeniz ve Kızıldeniz birbirine bağlanmıştır. Böylece doğu ve batı arasında yapılacak olan petrol sevkiyatının, daha kolay ve hızlı taşınmasını sağlamıştır. Ayrıca Kızıldeniz üzerinden, Afrika ile ticaret yapıldığı gibi, Asya ülkeleri ile de ticaretin bir bölümü bu su yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Yemen ve Cibuti arasında kalan Babül Mendep Boğazı, dünyanın petrol geçiş noktalarından biri olması sebebiyle, Kızıldeniz için oldukça önemlidir. Yılda 33 bin ticari geminin geçiş yaptığı bir boğazdır. Hint Okyanusu’na ve Basra Körfezi’ne yakınlığı sebebiyle, gemilerin mesafesinin azalmasını ve böylece daha kolay bir ticaret yapılmasını sağlamaktadır.
Ülkelerin, Kızıldeniz üzerinde birçok siyasi ve ekonomik hedefleri bulunmaktadır. Türkiye’de bu rekabet içerisine katılmıştır. En son 24-26 Aralık 2017 tarihinde yapılan Türkiye-Sudan görüşmelerinde, Sudan’da bulunan Sevakin Adası’nın yeniden kalkınması ve kaynaklarının kullanılmasını hedefleyen bir anlaşma imzalanmıştır. Türkiye, bu adanın bir süreliğine kendilerine devredilmesini istemiştir. Sudan hükümeti, bölgenin tekrar önemini kazanması için Türkiye’nin bu isteğini kabul etmiştir. Böylece Türkiye, uluslararası alanda bölgedeki varlığını duyurmuştur.
Kızıldeniz’in kuzeyinde yer alan Tiran ve Sanafir Adaları üzerinde, Suudi Arabistan’ın emelleri ve hayalleri vardır. Suudi Arabistan hükümeti, bu adaların kendilerine devredilmesini istemektedir. Adaları bir turizm bölgesi haline getirmeyi planlamaktadır. Bunun için, Mısır ve Suudi Arabistan arasında Haziran 2017 tarihinde bir anlaşma yapılmış ve adalar Suudi Arabistan hükümetine devredilmiştir. Bu durum, Mısır’da büyük bir tepki görmüştür. Adaların tahsis edilmesi, kağıt üzerinde anlaşılsa da henüz kesin bir tarih belirlenmemiştir. Suudi Arabistan’ın bir diğer projeleri ise Neom ve Kızıldeniz Projesi’dir. Neom, Suudi Arabistan’da yer alan bir bölgedir. Kuzeyden ve batıdan Kızıldeniz’e açılmaktadır. Hükümet bölgede büyük bir proje yapılacağını duyurmuştur. Bu proje ile Afrika ülkeleri birbirine bağlanacaktır.
Kızıldeniz, sahip olduğu bu stratejik önemi sebebiyle, dünyadaki büyük güçlerin rekabet içinde olmalarına ortam hazırlamıştır. Ülkeler, kendi petrol ve ticaret gemilerini korumak amacıyla burada askeri üs bulundurmakta ve müdahale etmektedirler. Türkiye dahil, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Çin, Amerika, İtalya, Fransa ve Japonya’nın askeri üsleri bölgede yer almaktadır. Kızıldeniz bu sebeple, çok karmaşık bir yapılanma ve bölünme halindedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popular Articles