Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

MARKSİZM – KARL MARX

Marksizm bir siyasal felsefe akımıdır. Ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü olup, kapitalist düzenin çözümlenmesini içermektedir. Uluslararası ilişkilerde realist ve liberalist ana akımlarından farklı olarak eleştirel ve radikal bir düşünce akımı olduğu söylenebilir.
Marksizmin iki önemli ideolojisti Karl Marx ve Friedrich Engels, çalışmalarında sistematik eşitsizlik ve istikrarsızlığa dikkat çekmişlerdir. Marx’ın görüşüne göre bütün üretim biçiminin sınıf çatışmasını ortaya çıkaracağı bir gerçektir. İngilizce’de “class struggle” olarak ifade edilen sınıf çatışması, üst sınıfın (yani burjuva) alt sınıftan (yani proletarya) üstte olduğunu anlatmaktadır. Kapitalizmin arzusu kar elde etmektir. İşte bu yüzden üretimde yapılan her kar, Karl Marx için bir sömürüdür, emeğin sömürülmesidir. İşçinin emeğinin, işgücünün değerinin üzerinde yarattığı değere, kapitalist düzen içerisinde birileri tarafından el konulmaktadır. Buna “artı değer yasası” denmektedir ve kapitalizmin ekonomik temel yasasıdır. Karl Marx ve Friedrich Engels bu değerden, emeğin sömürülmesinden, proletaryanın ezilmesinden “Komünist Manifesto” adlı eserde bahsetmişlerdir.
Marx, kapitalist düzeni, kapitalist toplum yapısını incelemiş ve daha sonra çalışmalarında işçi hareketi için oldukça büyük bir önem taşıyan, işçi sınıfını ideolojik yönden donatan, iktidar mücadelesini bilimsel bir temele oturtan bir yol izlemiştir.
Günümüzde Marx komünizmin babası olarak bilinmektedir ve kısa bir üniversite hocalığının ardından Marx, giderek sosyalist hareketin içine girmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popular Articles