Uluslararası ilişkilerde (politikada) aktör tanımı uluslararası sistem içerisinde az ya da çok özel eylemler yapabilen, yaptığı bu eylemlerle diğer aktörlerin davranışlarında gözlenebilir bir değişiklik yaratma becerisine sahip birimler olarak tanımlanır.
Modern devlet: 1948’de 30 yıl savaşlarını bitiren vestfalya antlaşmasından sonra kabul edilmiştir.
Millet: aynı ülkede yaşayan, ortak gelenek, özlem ve çıkarları bulunan ve gruplarını sürdürmek sorumluluğunu üstlenen insan grubunu tanımlar.
16 yüzyıla kadar Avrupa’da siyasal topluluklar polis, civitas, respublica, regnum gibi günümüzde daha ziyade ülke kavramının karşılığı olan sözcüklerle anılıyordu.
16 yüzyıldan sonra ise devlet sözcüğüne karşılık gelen state, etat, stato sözcüklerini kullanılmaya başlanmıştır.
Milliyetçilik: millet kavramının bir devlete sahip olmakla ilgili barındırdığı bir sahip olma ideolojisidir.
Zayıf devlet: hukuken diğer devletlerle eşit statüde bulunmasına rağmen, güç unsurları açısından diğer devletlere göre daha dezavantajlı durumda olan devletlerdir. Zayıf ekonomileri, az nüfusları ve küçük ülkeleri ile bu devletler uluslararası politikada diğer devletlere göre daha etkisiz durumdadır.
Örneğin Marshall adaları, Mikronezya federal devletleri
Çökmüş devlet: Kendi ülkesi içinde egemenlik yetkisini kullanamayan devletlerdir. Toplumda suç oranının en yüksek olduğu, vatandaşların devletin fonksiyonlarına dair güvenlerini ve bu nedenle can ve mal endişelerine olduğu, ekonominin büyük ölçüde devletin denetimi ve kontrolü dışında devam ettiği, yoksulluğun yüksek olduğu ve sınır güvenliğimiz sağlayamayan devletlerdir.
Somali, Çad, Sudan, Demokratik Kongo, Zimbabve, Fildişi sahili, Nijerya, Nijer, Kenya, Burundi
Asya’da= Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Myanmar
Devlet benzeri (quasi state): Devlet olabilmek için geçerli ülke millet ve hükümet kriterlerinin yerine getirmesine ve bağımsızlık ilan etmesine rağmen çeşitli nedenlerle ve diğer devletler tarafından tanınmamış ve Birleşmiş Milletler’e üye olan olamamış devletlerdir
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti buna örnektir