Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the td-cloud-library domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u1774468/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Boko Haram Nedir ? Boko Haram Terör Örgütü Hakkında Bilgi - Akademik Paradigma | Uluslararası İlişkiler
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'excellent_impossible' not found or invalid function name in /home/u1774468/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Boko Haram Nedir ? Boko Haram Terör Örgütü Hakkında Bilgi

Date:

Boko Haram Nijerya’da 2002 yılında kurulmuş bir örgüttür. Örgütün kurucu lideri  Mohammed Yusuf’tur. Örgütün amacı Nijerya’da batılı eğitim sistemini yok etmek ve batı uzantıları her şeyi yok etmektir.  Boko Haram kelimesi Latin alfabesi haram”, “Batılı eğitim haram anlamına gelmektedir. Örgütün resmi adı; Dava ve cihad için, barış ve sünnet cemaatidir (Cemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad)
Örgüt Nijerya’da var olan yoksulluk ve adaletsizliği kullanarak buralarda çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle Nijerya’nın Kuzey bölgesinde faaliyet gösteren örgüt, buralarda bedava dini eğitimler ve yoksul kesime yaptığı görünüşte yardımlarda kendine destekçi toplamaktadır.
Boko Haram terör örgütü, batılı anlamda ki her şeye karşı olup batının yok edilmesi gereken bir şey olduğunu ve onlara uyan kim olursa olsun yok edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Çok sayıda terör eylemi, rehin alma ve kaçırma gibi eylemlerde bulunmuşlardır. Hatta ypılan bu zulüm ve teör olaylarından dolayı Nijerya’nın kuzeyinde 3000’den fazla insan göç etmek zorunda kaldı.
Boko Haram terör örgütünden dolayı birçok kadın mağdur oldu ve olmaya devam etmekte, 14 Nisan 2014’te Nijerya’nın kuzeydoğusunda bulunan Borno eyaletindeki Chibok şehrinde Hristiyan ve Müslüman kızların kaldığı pansiyonu basan örgüt üyeleri bu kızları alıp araçlara doldurarak kaçırmışlardı. Daha sonra örgütten yapılan açıklamada 270 kız öğrenciyi pazarda satacaklarını veya zorla evlendireceklerini duyurmuşlardı.

Boko Haram terör örgütü Temmuz 2007 – Haziran 2014 arasında 5.000’den fazla insanı öldürdü.
2009 yılında Boko Haram’ın lideri Ebu Bekir Şekau’ya ait olduğu öne sürülen videoda, Şekau’nun IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’ye biat ettiklerini belirtti. ABD, Ebubekir Shekau’nun Afrika’nın en tehlikeli teröristi ilan ederek başına 7 milyon dolar ödül koydu.  Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelen Boko Haram’ın, 2009’da lideri Muhammed Yusuf’un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı ve yeni lideri Ebu Bekir Şekau ile birlikte sürdürdüğü kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
Boko Haram’ın  terör örgütünün lideri  Ebu Bekir Şekau’ya ait olduğu öne sürülen videoda, Şekau’nun IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’yebbiat ettiklerini belirterek şunları söylediği öne sürüldü: “Halifeye biat ediyoruz. Ona zorlukta ve kolaylıkta kulak verecek ve itaat edeceğiz. Ümmetin şahit olduğu ihtilafların, hilafetten başka ilacı yok. Tüm Müslümanları bize katılmaya çağırıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Devlet Adamlığı Bilimi (Kitap Analizi)

Jeopolitiğin Tanımı ve Kapsamı Jeopolitik, günümüzde giderek önemi artan bir...

Kızıldeniz Nerede

1869 yılında Süveyş kanalının açılmasıyla Kızıldeniz oldukça öneme sahip...

Riyazet Nedir ?

Riyazet Ne demek ?  Riyazet bir tasavvuf terimidir. Riyazet...

ORTADOĞU’NUN KANAYAN YARASI: FİLİSTİN

Binlerce yıldır paylaşılamayan , saatli bir bomba gibi her...