- ÖZET
1991 yılında SSCB’nin dağılıp Soğuk Savaş’ın sona ermesi ile ortaya süper güç olarak çıkan ABD 2000’lere gelindiğinde karşısında Sovyetler’in varisi olarak kendisini gösteren Rusya’yı bulmuştur. Rusya’nın tek kutupluk olarak açıklanan uluslararası sistemdeki yapıya çok kutupluluk getirme iddiası ABD için yeni bir mücadele başlatmıştır. Eski Sovyet coğrafyasında girişilen mücadele kapsamında; başlayan ABD-RF rekabetinin en açık şekilde ortaya çıktığı devletlerin başında ise Güney Kafkasya’nın önemli ve kilit konumdaki devleti olan Gürcistan gelmektedir.
1990’lı yıllar Gürcistan açısından ekonomik, politik istikrarsızlıklar ve iç savaşlar ile geçmiştir. 2003 yılında yaşanan Gül Devrimi ile ise Gürcistan için yeni bir dönemin kapısı açılmıştır. Gürcistan üzerindeki ABD ile RF mücadelesi birçok nedenler ile dönem dönem farklılıklar göstermiştir. Söz konusu farklılıklara yol açan olaylar, kırılma noktaları ve üç ülke içinde dönüm noktası yaratan gelişmeler tarafların bir sonraki dönemde uygulanacak olan politikalarına da ışık tutmuştur.
Hazırlanan bu çalışmada da; Soğuk Savaş sonrası dönemde Gürcistan üzerinde gerçekleşmiş olan ABD ile RF’nin güç mücadelesi kapsamındaki rekabetleri, bu rekabetin kırılma noktaları ve tarafların Gürcistan üzerine uyguladıkları politikaların nasıl şekillendirildiği bunun yanında Gürcistan’ın bu rekabette nasıl bir tutum sergilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Görsel Kaynak: BBC
[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”PDF tamamını indirmek için tıklayınız” attachment_id=”10561″ /]