GİRİŞ
Balkanlar bölgesi stratejik açıdan bakıldığında Asya, Afrika ve Avrupa’nın kavşak noktasında bulunan bir bölgedir. Balkan terimi ise ağaçlarla kaplı olan dağlar silsilesi anlamına gelmektedir. Bu dağlar ise Balkan toplumları arasında sınırları oluştururken, onların birbirlerinden ayrışmasına ve farklı görüşlere sahip olmalarına yol açmıştır.[1] Bu açıdan bakacak olursak Balkanlar coğrafyasında benzerlikler ve ortak geçmiş değil, farklılıklar göz önünde bulundurulmuştur. Bu nedenle de bu coğrafya da çatışmalar ve krizler varlığını günümüzde de devam ettirmektedir. Hatta bu bölgede ki çatışmaların bitmemesinden dolayı literatüre ‘Balkanlaşma’ terimi gelmiştir. Bu terim büyük siyasal birimlerin parçalanmasını ifade etmekle beraber aynı zamanda ilkellik, barbarlık ve gericiliğe bir geri dönüş olarak ifade edilmiştir[2]. Kosova’da Balkanlaşma tabirinin önemli bir örneğini teşkil etmektedir.
Kosova’da ve genellikle Balkanlarda bu tür çatışmaların veya anlaşmazlıkların ortaya çıkmasının ana nedeni sınırların milliyetler ilkesine göre çizilmemiş olmasıdır. Bu nedenden dolayı Kosova Avrupa’nın en sorunlu bölgelerinden birisi olmuştur. Arnavutların ve Sırpların Kosova üzerindeki görüşleri ise hem ortak hususlara hem de kendilerini güçlü hissettikleri alanlara ilişkindir. Ortak noktalara ilişkin dayanakları tarihî hak, vatan ve işgal üzerine kuruludur. Bununla birlikte Arnavut ve Sırp görüşlerinin yanı sıra soruna dahil olan komşu ve güçlü devletlerde vardır. Ancak bu konuyu aktörleri ve aktörlerin beklentilerini açıklarken detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Kosova sorununu stratejik diyalog modeline göre değerlendirerek öncelikle sorunu tanımlamamız gerekecektir. Sorunu tanımlayabilmemiz için ise Kosova sorununun tarihsel süreçte ki gelişimi, sorunun ortaya çıkışında ki nedenler, soruna taraf olan aktörler ve beklentileri incelenecektir. Daha sonra barışı inşa etme ve yeniden yapılanma için uygulananlar ve Son olarak ise kısa, orta ve uzun vadede sorunun ulaşabileceği aşamalara değinilecektir.
[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”PDF İndir” attachment_id=”1579″ /]