SAVAŞ TÜRLERİ
TÖRENSEL (İLKEL) SAVAŞLAR
İlk egemenler var olan bir kaos durumunu çözenlerdir. Genellikle o refahın geldiği dönemleri periyodik olarak kullanırlar. Bayramlar, festivaller, karnavallar…
Pusu atma kullanılan bir yöntemdir. Daha çok yüz yüze olur. Soğuk ve sıcak zamanlarda, hasat ve ekin dönemlerinde yapılmaz. Genellikle küçük gruplar karşı karşıya gelir ve o grupların içinden birer kişi karşı karşıya gelir ve ilk kan döküldüğünde kim döktüyse kazanır. Her iki tarafta da pusu atma sonunda tören yapılıyor. Bir taraf yas tutarken diğer taraf kutlama yapar.
SİYASİ SAVAŞLAR
Siyasi savaşlarda amaç diğer toplumlar üzerinde hâkimiyet kurmaktır. Bu savaşlarda ciddi bir hiyerarşi vardır.
EPİK (YÜCELTİCİ) SAVAŞLAR
Siyasi savaşların yanında oluşan savaşlardır. Ana aktör, kahraman bireydir. Düşmana saygı anlayışı vardır. Örneğin; samuraylar. Genellikle kaos, kriz dönemlerinde ortaya çıkar, kusursuzdurlar. Şans da onların yanında yer alır.
KUTSAL SAVAŞLAR
Hakkaniyetli, adil savaş içerisindeyseniz düşmanınız tanrının düşmanıdır. İyiler ve kötüler arasında dünya büyük bir harp meydanıdır. Günahlara karşı savaşlar olur.
SAVUNMACI SAVAŞLAR
Bazen kendinizi bazen de başkalarını koruduğunuz imajını vermelisiniz. Savaş bakanlıkları, Savunma bakanlıkları kurulmalı. 20. Yüzyılda propagandalar görülüyor.
TERÖRİST VE GERİLLACI SAVAŞLAR
Modern şeklini 20.yüzyılda almıştır. Önemli olan şey gizlenme, saklanmaktır gerillalar için. Bir mesajları olmalı ve mesaj eylemlerden önce belirlenmeli. Zamanı, mekânı, hedefi kendileri seçerler. Devletin terörizmle mücadelesi, önleyici mücadeledir.
Savaşların Çıkış Nedenleri adlı yazıyı okumak için buraya tıklayınız